Selectie Dames

De opleiding
KdO biedt turnsters die de potentie hebben om in de 1e of 2e divisie of in de talentendivisie te turnen een complete opleiding aan die aansluit bij de opleidingsvisie van de Nationaal Topturnorganisatie (NTO) Zoetermeer. Alle turnsters trainen drie tot vijf maal per week in het Luijten Verwarming Turncentrum in Lekkerkerk, een turnhal met uitstekende faciliteiten voor de opleiding die KdO haar turnsters biedt. De selectie bestaat op dit moment uit 30 wedstrijdturnsters, op verschillende niveaus van 2e jaars jong talenten tot senior turnsters. Onze jong talenten, Instappers, Pupillen, Jeugd en Junioren turnen in de 1e en 2e divisie. De Senioren turnen in de 1e, 2e en 3e divisie. In tegenstelling tot het recreatie turnen is deelname aan onze turnselectie alleen mogelijk op uitnodiging.

Jong talentturnsters  

De jong talent-turnsters leren spelenderwijs de turnsport kennen. Zij leren hoe leuk de sport is, ervaren bijvoorbeeld het plezier van het over de kop gaan. Zij leren alle grondvormen van bewegen en leren de basis van het turnen. Deze turnsters maken via de jong-talentenwedstrijden van het rayon Lek & IJssel kennis met het turnen van wedstrijden.

Onderbouw (verplichte oefenstof)

De turnsters in de onderbouw (instap, pupillen I en II) krijgen zo volledig mogelijk de basis van het turnen aangeleerd en maken kennis met alle bewegingen in het turnen. Deze turnsters ontdekken het plezier van het beheersen van een beweging en vinden het leuk deze beweging te herhalen. Zo leren zij wat trainen is, door veel herhalen leren ze toewerken naar het volgende niveau van bewegingen beheersen. De turnsters in de onderbouw komen uit in de 1e of talentendivisie.

Bovenbouw (keuze-oefenstof)

De eerste jaren in de bovenbouw (jeugd) staan in het teken van het maximale ontwikkelen van de basismotorische vaardigheden (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie), de trainbaarheid van de turnsters wordt vergroot. In de bovenbouw wordt de turnster steeds nadrukkelijker getraind in het turnen van wedstrijden en het presteren op wedstrijden. Uiteindelijk staat bij senioren het trainen in het teken van het presteren op wedstrijden, in het onderhouden van het programma en de fitheid en minder in de ontwikkeling hiervan. Er wordt veel aandacht besteed aan de mentale aspecten van het turnen van wedstrijden en de turnster krijgt meer ruimte om het eigen programma in te vullen. Turnsters in de bovenbouw komen op wedstrijden uit in de 1e of 2e divisie en een aantal senioren komt uit in de 3e divisie.

Districtstrainingen

Sinds 2007 neemt KdO deel aan de districtstrainingen die worden georganiseerd door het NTO Zoetermeer. Eens per drie weken gaan trainers samen met turnsters naar deze training. Deze trainingen staan onder leiding van topcoach Frank Louter en de trainers worden hier opgeleid in de visie van de topturnorganisatie.

Gast turnsters

KdO biedt een aantal turnsters van andere verenigingen de mogelijkheid mee te trainen met de selectie. Een aantal 1e en 2e divisieturnsters van Animo Hoogvliet traint eens per week mee met onze selectie. Ook traint een aantal jong-talent turnsters van omliggende verenigingen een aantal keer per week mee bij KdO.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, stuur een bericht naar de turnselectie.